El Mas

Collapse Show info

La casa testimoni dels temps ha allotjat a més de 10 generacions, mantenint sempre l’esperit generació rere generació. Actualment seguim cultivant la terra i cuidant dels nostres animals com feien els nostres avantpassats.

La masia Gramuntill tal i com la coneixem ara va ser construïda a principis del segle  XV, va pertànyer al antic poble de Agramuntill format per la masia de Gramuntill i dues masies  més la Borda del Ros i la Barraqueta. Del poble de Agramuntill sen té constància escrita desde l’any 1553 on hi constaven un sol foc i 5 habitants.  Agramuntill va desaparèixer com a tal el febrer de 1847 degut a un decret municipal que exigia un mínim de 30 veïns sent annexats amb La Pobla de Segur.

Lloc per on passava lantic camí de ferradura que enllaçava el Pallars Jussà amb el Pallars Sobirà, passant per Sant Pere de les Maleses i el forat del Serpen per evitar el congost de Collegats i travessar el riu per on hi ha el barranc de l´Infern,  aquest pas s´anomenava el forat dels Cornuts on hi havia un pont cabrer que fou construït pels monjos de Sant Pere de les Maleses per comunicar-se amb la ribera oposada la partida de Baiarri, per enllaçar amb Gerri de la Sal, fins al 1884 que s´obre una carretera amb peatge a la Barraca(Font de lÚs).

Abraçat el terme pels Rocs de Queralt pel nord, Collegats per l´est, la Noguera Pallaresa i Boumort pel Sud i la Pobla de Segur per l´oest.

Gramuntill esta format per la casa amb era, la capella de Sant Miquel i un antic molí d, oli en fase de restauració.

La Masia la formen la casa, un molí de oli, un molí de blat, la era, la  hermita de Sant Miquel i compta amb una superfície de terreny de unes 40 ha.

Gramuntill sempre ha comptat amb la protecció de Sant Miquel patró de l’esglesia de Sant Miquel de Gramuntill.